020 261 46 88

Patiënten informatie Liposuctie

Wat is liposuctie?

Liposuctie is het wegzuigen van abnormale vetophopingen. Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. De abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is.

Het is niet juist om liposuctie te zien als een mogelijkheid om af te vallen. Daarvoor moet u een vermageringskuur volgen. Indien de huid verslapt of gerimpeld is, of cellulitis vertoont, is het beter om het plaatselijk vet gecombineerd met de huid te verwijderen. Door het verwijderen van het teveel aan huid en vetweefsel wordt de omgevende huid strakgetrokken. Het nadeel van deze operatie zijn de littekens die ontstaan. Hoe die littekens er uit zullen zien is niet goed voorspelbaar.

Voorbereiding op de liposuctie

Liposuctie vindt in de meeste gevallen in dagbehandeling plaats in onze cosmetische kliniek in Amsterdam. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat iemand u ophaalt na de ingreep. U mag niet zonder begeleiding naar huis.

Voordat u geopereerd wordt moeten eerdere operaties en eventuele allergieën bekend zijn bij uw plastisch chirurg. Als u medicijnen gebruikt, geeft uw plastisch chirurg aan met welke medicijnen u voor de liposuctie moet stoppen. Dit geldt met name voor medicijnen die de bloedstolling remmen, zoals Aspirine, Sintrom en Marcoumar. Als pijnstiller kunt u  paracetamol gebruiken. Het is verstandig dat u ervoor zorgt dat u voor de liposuctie in een goede conditie verkeert. Indien u rookt, moet u drie weken voor de operatie stoppen omdat roken het genezingsproces nadelig beïnvloedt.

Om de zwelling en bloeduitstorting te verminderen raden wij u aan om twee weken voor de liposuctie te beginnen met Arnica D6 druppels. Dosering: driemaal daags twintig druppels, inname met water voor de maaltijd. Hiermee moet worden doorgegaan tot twee weken na de operatie. Tevens raden wij u aan om vitamine C 1000 mg per dag te gebruiken. Ook is het beter om gedurende twee weken voor de operatie geen koffie, thee, pepermunt, knoflook, avocado en rode wijn te nuttigen.

De operatie

De liposuctie in onze kliniek in Amsterdam kan worden uitgevoerd onder lokale en regionale anesthesie. De plastisch chirurg maakt een klein sneetje op een onopvallende plaats, bijvoorbeeld in een bestaande huidplooi. Met behulp van een zuigbuis verwijdert de chirurg het onderhuidse vetweefsel. Er wordt eerst vloeistof geïnjecteerd zodat de vetcellen makkelijker loskomen, daarna wordt met een dunne zuigcanule het vet verwijderd.

Hierna wordt het behandelde gebied verbonden met elastische windsels, pleisters of ingepakt in een speciale liposuctiebroek. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende onderkleding moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen. Als u wilt douchen of u zich wilt wassen, wat al mag na 24 uur, dan kunt u deze onderkleding natuurlijk even uitdoen.

U krijgt drukkende onderkleding van ons mee na de liposuctie. Wanneer u de drukkende onderkleding wilt wassen, adviseren wij u een correctiebroekje of buikband te kopen bij een lingeriewinkel in uw eigen kledingmaat en die dan te dragen.

Na de liposuctie

Na de operatie is het behandelde gebied licht gezwollen, verkleurd en gevoelig door bloeduitstorting en oedeemvorming. De eerste 24 uur na de liposuctie kunt u veel vocht verliezen door de insteekgaatjes van de liposuctiebuisje,. Het is handig dat u in ieder geval kleding meeneemt die gemakkelijk zit en eventueel vuil mag worden. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol.

Resultaat van de liposuctie

De operatie biedt plaatselijk verbetering. De resultaten zijn wisselend en afhankelijk van de plaats en de omvang van de afwijkingen. Omdat door liposuctie de vetcellen verwijderd worden komt op de behandelde plaats geen vet meer terug.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie bestaat er een zeer kleine kans op infectie. Indien er een infectie ontstaat moet u direct contact met ons opnemen. Tevens kan er tijdelijk een opeenhoping van weefselvocht blijven in het behandelde gebied. De eerste maanden kan de huid een onregelmatig aspect vertonen. Het definitieve resultaat is pas zes tot negen maanden na de ingreep te zien.

Vergoeding

Deze ingreep wordt meestal niet vergoed door de ziekte kostenverzekeraars. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg uw wensen heeft beoordeeld.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de medisch consulenten van SAM Kliniek Amsterdam. U kunt ons dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bellen via 020 - 261 46 88.

Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Afspraak maken voor een gratis consult

Overweegt u een ooglidcorrectie, facelift, liposuctie of andere plastisch chirurgische behandeling? Vraag eenvoudig en gratis een vrijblijvend consult aan. Tijdens het consult in onze kliniek in Amsterdam bespreekt de plastisch chirurg de ingreep uitvoerig met u, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Stel ons een vraag