020 261 46 88

Veelgestelde vragen over liposuctie

Wat houdt de behandeling in?

Bij een liposuctie wordt een plaatselijk teveel aan vetweefsel weggezogen, waardoor uw figuur verbetert. Zodra de huid plaatselijk verdoofd is wordt ook het onderliggende weefsel verdoofd. De verdovingsvloeistof zorgt er tevens voor dat de vetcellen worden losgeweekt en dat bloedingen verminderen. Vervolgens worden met behulp van een kleine zuignaald (canule) en een vacuümpomp de vetcellen weggezogen. Na afloop van de liposuctie worden de incisies afgeplakt met pleisters en krijgt u speciale drukkleding aan.

Wie komt er voor een liposuctie in aanmerking?

Liposuctie of liposculptuur geeft het beste resultaat bij mensen met een normaal gewicht en een stevige huid. Uw Body Mass Index (BMI) mag niet meer dan 30 bedragen. Is dat wel het geval dan raden we u aan om eerst gewicht te verliezen.

Helpt liposuctie ook tegen cellulite?

Cellulite wordt door een liposuctie niet verwijderd. Ook krijgt u geen gladdere huid door een liposuctie.

Waarmee moet ik na de operatie rekening houden?

In de eerste 24 uur na de liposuctie kan er wat vocht uit de wondjes lekken. We raden u daarom aan om oude kleding te dragen na de ingreep. Gedurende de eerste vier tot zes weken na de liposuctie dient u dag en nacht speciale drukkleding te dragen. Dit bespoedigt de genezing, vermindert zwellingen en bloeduitstortingen en zorgt voor een zo mooi mogelijk eindresultaat.

Word ik in de kliniek opgenomen?

Na de liposuctie mag u meestal dezelfde dag nog naar huis. U mag echter niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat er iemand met u mee komt die u naar huis kan brengen.

Op welke manier word ik verdoofd?

Een liposuctie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel die verwijderd gaat worden en de locaties, wordt soms gekozen voor een ruggenprik of een algehele narcose.

Hoe lang duurt de ingreep?

Afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel die weggezogen wordt en het aantal locaties duurt de ingreep ongeveer één tot tweeënhalf uur.

Is een liposuctie pijnlijk?

Voorafgaand aan de liposuctie wordt u plaatselijk verdoofd. Tijdens de ingreep voelt u geen pijn, maar u kunt wel een lichte druk ervaren. Na de ingreep zijn de behandelde gebieden erg gevoelig. Indien nodig mag u een pijnstiller als Paracetamol gebruiken.

Hoe zie ik er uit na de ingreep?

In de dagen na de liposuctie is de behandelde huid gezwollen en heeft u bloeduitstortingen. De zwellingen en bloeduitstortingen verdwijnen meestal na enkele weken. Plaatselijk kunnen ook verhardingen van het onderhuidse weefsel ontstaan. Deze trekken doorgaans na enkele weken tot maanden weg.

Houd ik er littekens aan over?

Doorgaans zijn de incisies na een liposuctie zo klein dat er geen zichtbare littekens overblijven. Bovendien worden de incisies zoveel mogelijk op onopvallende plekken gemaakt.

Wanneer worden de hechtingen verwijderd?

Doorgaans worden de wondjes na de liposuctie afgeplakt met pleisters. Alleen als de incisies wat groter zijn wordt gekozen voor hechtingen. Indien dit bij u het geval is worden deze een week na de ingreep, tijdens de nacontrole op de kliniek, verwijderd.

Mag ik na de liposuctie weer alles doen?

Doe het de eerste week na de liposuctie rustig aan. U hoeft echter niet in bed te blijven liggen. Het is juist goed om direct na de ingreep weer rustig in beweging te komen. Dit stimuleert uw bloedsomloop en bevordert de genezing. Na twee weken bent u weer volledig actief en na zes weken mag u ook weer sporten en zwaar lichamelijk werk verrichten.

Hoe lang heb ik plezier van de liposuctie?

Het resultaat van een liposuctie is blijvend. De vetcellen die tijdens de liposuctie zijn verwijderd kunnen door uw lichaam niet opnieuw aangemaakt worden. Echter, als uw gewicht toeneemt, worden de resterende vetcellen in uw lichaam groter. Hierdoor kunt u ondanks de liposuctie toch aankomen.

Wat zijn de risico’s van een liposuctie?

Elke operatieve ingreep brengt risico’s met zich mee, al is de kans daarop erg klein. Er kan bijvoorbeeld een nabloeding of infectie optreden of u kunt allergisch reageren op de verdovingsvloeistoffen, desinfectiemiddelen en pleisters die gebruikt worden. Ook kunnen er restzwellingen of verhardingen achterblijven die niet of pas na enkele maanden wegtrekken. Uw huid kan tijdelijk gevoelloos zijn en tijdens de liposuctie kunnen onderhuidse zenuwen, bloedvaten of organen beschadigd raken. In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat er niet voldoende vet verwijderd is en dat een tweede liposuctie nodig is om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Wordt de liposuctie vergoed door zorgverzekeraars?

Indien de liposuctie om cosmetische redenen wordt uitgevoerd, wordt deze ingreep niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Er zijn echter uitzonderingen waarbij deze ingreep wel vergoed wordt. Uw verzekeringsmaatschappij kan hierover uitsluitsel geven.

Voor meer informatie over liposuctie, ooglidcorrecties en rimpelbehandelingen neemt u contact op met SAM Kliniek in Amsterdam via 020 261 4688.

Afspraak maken voor een gratis consult

Overweegt u een ooglidcorrectie, facelift, liposuctie of andere plastisch chirurgische behandeling? Vraag eenvoudig en gratis een vrijblijvend consult aan. Tijdens het consult in onze kliniek in Amsterdam bespreekt de plastisch chirurg de ingreep uitvoerig met u, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Stel ons een vraag