020 - 261 46 88

Facelift

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat extra gestimuleerd wordt door de zwaartekracht, zon, roken en stress. De huid verliest haar elasticiteit en stevigheid, waardoor lijnen, rimpels en plooien ontstaan. Ook kan de huid op sommige plekken uitzakken, zoals vaak het geval is op de wangen. Hierdoor ziet u er jaren ouder uit dan u eigenlijk bent. Veroudering van de huid is op vele manieren tegen te gaan. Maar wanneer crèmes en injecties niet meer helpen biedt een facelift uitkomst. Hiermee worden de tekenen van huidveroudering teruggedraaid, zonder dat uw gezichtsuitdrukking verandert.

Bij een facelift wordt de overtollige huid in het gezicht en de hals weggehaald. Ook het onderliggende spierweefsel wordt strakgetrokken en het verzakte vetweefsel wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plek. Na een facelift ziet u er aanzienlijk jonger en frisser uit. U heeft uw oorspronkelijke gezichtsvorm weer terug en ziet een duidelijke kaaklijn.

De SAM Kliniek werkt met een specialistisch team van ervaren plastisch chirurgen, die u het beste resultaat geven. Lees de informatie op deze website of maak direct een afspraak voor een eerste consult. Samen bespreken we uw wensen en de mogelijkheden.

Met een facelift zorg ik ervoor dat uw gezicht weer zijn jeugdige uitstraling terugkrijgt. Het beste resultaat krijgt u als de huid nog enigszins elastisch is. Dit is vaak nog het geval tussen de veertig en zestig jaar. Maar ook bij mensen van boven de zestig kan de behandeling goed uitpakken. Voorop staat dat u een frisse blik krijgt zonder verlies van uw gelaatsexpressie en soepelheid van de huid. U straalt weer als vroeger.

Facelift

 

Consult 

Het is belangrijk dat u vooraf goed geïnformeerd wordt over de facelift. Alleen zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Voorafgaand aan de facelift krijgt u daarom altijd een vrijblijvend en persoonlijk consult.

Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen en verwachtingen en de mogelijkheden. Samen bepalen we welk type facelift voor u het meest geschikt is. We vertellen u welk resultaat u mag verwachten van de facelift. Ook wordt u uitgebreid geïnformeerd over het verloop van de behandeling, de mogelijke complicaties en het herstelproces. Zo weet u precies wat u kunt verwachten. Tevens komen uw gezondheidstoestand, medicijngebruik en medisch verleden ter sprake.

Vanzelfsprekend kunt u tijdens dit gesprek al uw vragen en twijfels aan ons voorleggen. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste beslissing.

Facelift behandeling

Een facelift kan op verschillende wijzen uitgevoerd worden. Als slechts een geringe correctie gewenst is, wordt vaak gekozen voor de S-lift of mini-facelift.  Maar ook een zeer uitgebreide facelift, waarbij tevens de hals wordt strakgetrokken, is mogelijk.

S-lift of mini-facelift

De S-lift is de minst ingrijpende facelift. Alleen oppervlakkig huidweefsel wordt gelift, het onderliggende spierweefsel blijft onaangedaan. Met een S-lift wordt alleen het gebied net boven de kaaklijn gecorrigeerd. De oorspronkelijke contouren van de kaaklijn worden weer zichtbaar en uw gezicht behoudt zijn natuurlijke uitstraling. Tevens kunnen hangende wangen middels deze mini-facelift gecorrigeerd worden. Rimpels rond de mond, lippen en ogen verdwijnen echter niet en ook het voorhoofd en de hals blijven onaangedaan.

Bij de S-lift wordt in de huid voor het oor een sneetje in de vorm van een S gemaakt. Een deel van de huid wordt losgemaakt van het onderliggende weefsel. Vervolgens wordt de huid richting het oor strakgetrokken. De overtollige huid wordt verwijderd en de wond wordt gehecht.

Een S-lift vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 1,5 uur. Meestal mag u dezelfde dag nog naar huis. Deze mini-facelift is veel minder ingrijpend dan een volledige facelift. De herstelperiode is dan ook aanzienlijk korter.

Facelift

Bij de traditionele facelift worden naast de gezichtshuid ook de dieper gelegen weefsellagen strakgetrokken. Hierdoor geeft de facelift een langduriger resultaat dan de S-lift. Diepe plooien rondom de mond en neus verdwijnen, evenals hangende wangen. De hals blijft echter onaangedaan. Ook rimpels op het voorhoofd verdwijnen niet na een facelift. Hiervoor is een aanvullende voorhoofdslift noodzakelijk.

Bij een facelift wordt in de haarlijn een snede gemaakt vanaf de slaap naar beneden voor het oor langs tot aan de onderkant van het oor. De huid en het spierweefsel worden losgemaakt van de onderliggende weefsellaag. Eerst worden de gezichtsspieren aan beide kanten strakgetrokken, richting het oor en de slaap. De spieren worden ingekort en vastgehecht. Vervolgens wordt de bovenliggende huid strakgetrokken, in dezelfde richting. Het overtollige huidweefsel en vetweefsel worden verwijderd en de huid wordt netjes gehecht.

De totale ingreep duurt ongeveer 3 uur en wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Meestal mag u na de facelift dezelfde dag nog naar huis.

MACS-lift

De MACS-lift wordt tegenwoordig veel toegepast. Het is minder ingrijpend dan de gewone facelift. Via een minimaal sneetje wordt het gezicht gelift. Het resultaat is een natuurlijke verjonging van de gelaatstrekken. Na een MACS-lift zijn de contouren van uw kaak weer zichtbaar, de hals is strakker en de plooien naast de neus zijn minder diep.

In tegenstelling tot de S-lift en de gewone facelift wordt bij de MACS-lift slechts een klein sneetje voor het oor gemaakt. Via deze snede wordt de huid losgemaakt van het onderliggende weefsel. Het spierweefsel wordt via een speciale inwendige draad aangetrokken in de richting van het oor en wordt vastgezet met hechtingen. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en wordt de huid gehecht.

De MACS-lift vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 2 uur. Meestal mag u dezelfde dag nog naar huis.

Gecombineerde hals-facelift

De gecombineerde hals-facelift is de meest ingrijpende facelift. Hierbij wordt niet alleen het gezicht strakgetrokken, maar ook de hals. Deze ingreep levert de meest toereikende resultaten op. Diepe plooien in het gezicht en in de hals verdwijnen.

Een gecombineerde hals-facelift verloopt volgens dezelfde methode als de gewone facelift. In de haarlijn wordt een snede gemaakt vanaf de slaap naar beneden, voor het oor langs. De snede loopt onder de oorlel door omhoog en eindigt in de haargrens achter het oor. Op deze manier kan ook het weefsel van de hals strakgetrokken worden.

Een hals-facelift vindt altijd plaats onder algehele narcose. Na de ingreep verblijft u een nacht in de kliniek. Meestal mag u de volgende ochtend weer naar huis.

De operatie

Voorafgaand aan de facelift worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Het te opereren gebied wordt afgetekend, waarna u naar de operatiekamer wordt gebracht. Afhankelijk van het type facelift dat uitgevoerd wordt, wordt de huid plaatselijk verdoofd of wordt u onder narcose gebracht. In het laatste geval slaapt u gedurende de ingreep.

Tijdens de operatie wordt een snede in de haargrens gemaakt. Vaak worden er drains aangelegd in de wondjes. Dit zijn dunne slangetjes die bloed en wondvocht afvoeren tijdens en na de ingreep. Zodra de huid weer netjes gehecht is worden de wonden bedekt met steriele gaasjes. Daaroverheen komt een laag watten. Dit alles wordt op zijn plaats gehouden door een hoofdverband. Dit verband beschermt het gezicht tegen vervorming en zorgt ervoor dat de weefsels weer goed aan elkaar kunnen groeien. De dag na de facelift wordt het verband vervangen door een elastische hoofdband, welke u gedurende een week dag en nacht dient te dragen.

Facelift nabehandeling

Een facelift is een operatieve ingreep. Daarbij hoort een periode van herstel. Hoe lang het herstel duurt is onder meer afhankelijk van het type facelift dat bij u uitgevoerd wordt. De S-lift en de MACS lift hebben een kortere herstelperiode dan de traditionele facelift en de gecombineerde hals-facelift. Tijdens het eerste consult en na afloop van de ingreep informeren wij u over de leefregels tijdens de eerste weken. Zo verloopt het herstel zo voorspoedig mogelijk.

In de meeste gevallen mag u na de ingreep dezelfde dag nog naar huis. Na een facelift onder narcose mag u de kliniek verlaten zodra de verpleegkundige en anesthesist dat verantwoord vinden en u zich goed voelt. Alleen bij een gecombineerde hals-facelift verblijft u een nacht in onze kliniek. U mag echter niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat er iemand met u meekomt die u naar huis kan brengen.

Soms wordt er tijdens de ingreep een drain in de wonden geplaatst om bloed en wondvocht af te voeren. Dit dunne slangetje wordt de dag na de ingreep weer verwijderd. We raden u aan om de eerste week na de ingreep voldoende rust te nemen. Hierna kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Vermijd daarbij te veel druk op het hoofd. In de eerste maand na de behandeling mag u niet persen, zwaar tillen en bukken. Intensief sporten mag weer vanaf zes weken na de facelift. De meeste mensen gaan een tot twee weken na de ingreep weer aan het werk. Na een S-lift of MACS-lift bent u doorgaans sneller in staat om weer te gaan werken.

Na de facelift mag u gewoon douchen, maar zorg er wel voor dat de littekens droog blijven tot de hechtingen verwijderd zijn. Wees dus voorzichtig met het wassen van uw haren. Gebruik bovendien niet te heet water. Dit zorgt voor extra zwelling in het behandelde gebied.

Napijn en zwelling

Uw gezicht kan de eerste weken na de facelift gezwollen zijn en bloeduitstortingen bevatten. De zwellingen en blauwe plekken verdwijnen vanzelf. De elastische hoofdband dient u gedurende een week dag en nacht te dragen en vermindert het ontstaan van zwellingen. Tijdens het slapen kunt u het beste op uw rug liggen met het hoofd iets hoger. Leg bijvoorbeeld een extra kussen onder uw hoofd of plaats het hoofdeinde van het bed omhoog. Zo ontstaat er geen druk op uw gezicht als u slaapt.

Een facelift wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren. Soms is er een licht trekkende pijn die veroorzaakt wordt doordat de huid en de onderliggende weefsels zijn strakgetrokken. Ook kunnen de littekens wat gevoelig zijn. Indien u last heeft van napijn mag u daarvoor een pijnstiller als Paracetamol innemen.

Nacontrole

Na de facelift wordt er een afspraak gepland voor een nacontrole. Deze vindt een week na de ingreep plaats. Tijdens deze afspraak worden de elastische hoofdband en de hechtingen verwijderd.

Littekens

De meeste littekens van de facelift bevinden zich in de haarlijn, in de natuurlijke plooien van uw huid en achter uw oor. Hierdoor zijn ze nauwelijks zichtbaar. De littekens zijn de eerste maanden nog rood en gezwollen. Dit zal na verloop van tijd volledig wegtrekken. Uiteindelijk blijft er niet meer over dan een dun, licht lijntje. U kunt de littekens soepeler maken door ze te masseren met een crème of lotion. Dit versnelt bovendien het genezingsproces. Start hiermee pas zodra de hechtingen verwijderd zijn en wond volledig genezen is. Voorkom gedurende enkele maanden blootstelling van de littekens aan zonlicht. Als u onder de zonnebank gaat kunt u de littekens het beste bedekken.

Het resultaat van de facelift

Al na een tot twee weken, zodra de ergste zwelling is weggetrokken, is het eerste resultaat van de facelift zichtbaar. Het uiteindelijke resultaat is echter pas na enkele maanden tot een jaar zichtbaar, zodra het genezingsproces volledig voltooid is. Na de facelift zijn de contouren van uw gezicht beter zichtbaar. Uw huid is weer glad en strak en diepe rimpels zijn verdwenen. U ziet er jonger en frisser uit.

De rimpels die deel uitmaken van uw gezichtsexpressie, zoals lachrimpels en de rimpels die verschijnen als u praat, zullen door de facelift niet verdwijnen. Ook de fijne lijntjes rond uw mond en oogleden verdwijnen niet geheel na een facelift. Hiervoor dient u een aanvullende behandeling te ondergaan.

Een facelift geeft over het algemeen een langdurig resultaat. Een uitgebreide facelift waarbij ook de diepere weefsellagen zijn strakgetrokken, geeft een duurzamer resultaat dan bijvoorbeeld de S-lift. Omdat het huidverouderingsproces gewoon doorgaat, kan het nodig zijn om de ingreep na 10 tot 15 jaar nog eens te herhalen.

Risico’s en complicaties

Elke operatieve ingreep brengt risico’s met zich mee. Zo kunt u een allergische reactie krijgen op de gebruikte verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kunt u een nabloeding of infectie krijgen en bestaat er een kleine kans op trombose.

Bij een facelift kunnen zenuwen in het gezicht beschadigd raken. Dit kan leiden tot tijdelijke of blijvende gevoelloosheid in een deel van het gezicht. Tevens kan stijfheid of asymmetrie optreden in het gezicht. De kans op deze ernstige complicaties is echter zeer klein.

Roken vertraagt de wondgenezing en vergroot de kans op complicaties na een facelift. De kans is aanwezig dat wonden trager of minder mooi genezen of zelfs weer open gaan na de operatie. Wij raden daarom aan om enkele weken voor en na de facelift te stoppen met roken.

Facelift vergoeding zorgverzekering

In onze prijslijst kunt u de prijs van deze ingreep zien.In onze prijslijst vindt u een indicatie van de kosten van een facelift. Deze kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. Tijdens het eerste consult hoort u wat de exacte kosten zullen zijn. Een facelift wordt vrijwel nooit vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Nacontrole

 

Nazorg

 

Nabloeding

Na een facelift kan een nabloeding optreden. Als dat het geval is, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van SAM Kliniek. Nabloedingen treden maar zelden op. Telefoonnummer: 020 - 261 46 88.

Afspraak maken voor een gratis consult

Wilt u liposuctie, een ooglidcorrectie, of rimpelbehandeling laten uitvoeren, dan vraagt u bij ons eenvoudig een gratis consult aan. Tijdens dit consult in onze kliniek in Amsterdam bespreekt de plastisch chirurg de ingreep met u, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Stel ons een vraag