020 261 46 88

Veelgestelde vragen ooglidcorrectie

Overweegt u een ooglidcorrectie? U zult ongetwijfeld een aantal vragen hebben. Om het u makkelijk te maken, hebben we de meest gestelde vragen hieronder verzameld. Lees de vragen rustig door. Als uw vraag er niet tussen staat, kunt u contact opnemen met SAM Kliniek. Tijdens een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek vertelt de chirurg u graag meer over een ooglidcorrectie.

Voor de behandeling

Tijden de behandeling

Na de behandeling

Kosten en vergoeding

Wat houdt een ooglidcorrectie in?

Een ooglidcorrectie is het operatief corrigeren van hangende oogleden of wallen. Tijdens een korte, chirurgische ingreep verwijdert de arts extra huid op het boven- of onderooglid. De correctie kan zowel een cosmetische als medische aanleiding hebben. Hangende oogleden kunnen uw zicht namelijk beperken en kunnen leiden tot hoofdpijn. Ook vinden veel mensen hun hangende oogleden of wallen niet mooi. Uw gelaat kan op den duur veranderen en een norse of vermoeide indruk geven. We maken onderscheid tussen een bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie.

Kom ik in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

U komt in aanmerking voor een bovenooglidcorrectie wanneer u last heeft van hangende oogleden. Wellicht vindt u uw hangende oogleden niet mooi en ervaart u klachten als hoofdpijn of vermoeide ogen. U komt in aanmerking voor een onderooglidcorrectie wanneer u wallen of ‘zakken’ onder de ogen heeft.

Hoe bereid ik me voor op een ooglidcorrectie?

Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een optimaal resultaat. Volg daarom altijd het advies van de arts op. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Drink geen alcohol voor de behandeling
 • Neem geen bloedverdunnende medicijnen, zoals Aspirine
 • We adviseren u enkele weken voor de ingreep te stoppen met roken
 • Zorg voor voldoende slaap en rust voor de ingreep
 • Regel vervoer naar huis voor na de behandeling
 • Neem de week na de ooglidcorrectie vrij van werk

De chirurg geeft u tijdens een gratis consult advies op maat. Neem contact met ons op om het consult in te plannen.

Door wie wordt de ooglidcorrectie uitgevoerd?

De ooglidcorrectie wordt uitgevoerd door gerenommeerd plastisch chirurg dr. Marlon Buncamper. Dr. Buncamper is een BIG-geregistreerde arts en is gespecialiseerd in ooglidcorrecties, liposuctie en rimpelbehandelingen.

Hoelang duurt een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie duurt doorgaans een half uur tot een uur. Het is een relatief eenvoudige ingreep die weinig tijd in beslag neemt.

Moet ik onder narcose voor een ooglidcorrectie?

Nee, een ooglidcorrectie voeren we uit onder plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep bent u wel bij bewustzijn, maar u voelt er helemaal niks van. Met een zeer dunne naald brengen we de verdovingsvloeistof aan onder de huid van de ooglid. Een groot voordeel van een plaatselijke verdoving ten opzichte van narcose is dat u van tevoren niet nuchter hoeft te zijn. Ook hoeft u na de ingreep niet bij te komen in een rustkamer. Als u zich goed voelt, mag u na een half uur onder begeleiding naar huis. Zelf rijden mag nog niet, dus neem iemand mee die u thuis brengt.

Doet een ooglidcorrectie pijn?

De meeste patiënten ervaren de ooglidcorrectie als pijnloos. Voordat we starten met de ooglidcorrectie verdooft de arts uw oogleden met een injectie. We verdoven het gehele gebied rond de ogen, zodat u geen pijn voelt tijdens de behandeling. Ook na de ingreep is de pijn minimaal. Wanneer u toch napijn ervaart, kunt u paracetamol of ibuprofen innemen om de pijn te verlichten.

Word ik opgenomen in de kliniek in Amsterdam?

Als de ooglidcorrectie goed is verlopen mag u na de ingreep snel weer naar huis, op voorwaarde dat u zich goed voelt. U wordt dus niet opgenomen in onze kliniek en hoeft er niet te overnachten. Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep komt ophalen, zelf naar huis rijden kan namelijk nog niet. Verder raden wij autorijden af zolang u nog hechtingen in uw oogleden heeft zitten. Dit zal ongeveer een week duren.

Kan ik mijn onder- en bovenoogleden tegelijkertijd laten corrigeren?

Ja, zeker. Wanneer u last heeft van zowel hangende oogleden als ‘zakken’ onder de ogen, kan de arts uw onder- en bovenooglid tegelijkertijd corrigeren. Dit gebeurt in één ingreep, zodat u ook één keer hoeft te herstellen.

Welk resultaat kan ik verwachten na een ooglidcorrectie?

Direct na de ingreep zal het behandelde gebied opgezwollen zijn en er kunnen bloeduitstortingen optreden. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar na één tot twee weken. Dan verwijderen we de hechtingen en kunnen de zwelling en blauwe plekken wegtrekken. Het resultaat? Een jongere, frissere uitstraling. Geen vermoeide of norse gezichtsuitdrukking meer. Ook heeft u geen last meer van vermoeide ogen of hoofdpijn als gevolg van hangende oogleden.

Hou ik littekens over aan de ooglidcorrectie?

Tijdens de ooglidcorrectie zorgt de arts ervoor dat de littekens wegvallen in uw oogleden. De eerste weken na de behandeling zullen de littekens nog wel zichtbaar zijn: ze zijn rood en kunnen opgezwollen zijn. Na een paar maanden zijn de littekens niet meer te zien. U kunt een littekencrème gebruiken op voorwaarde dat de wondjes dicht zijn en er geen korstjes meer zijn.

Is het resultaat van de ooglidcorrectie blijvend?

Een ooglidcorrectie is in de meeste gevallen een eenmalige ingreep met blijvende resultaten. Echter kan het voorkomen dat uw huid door de jaren heen verslapt. Om deze reden komen enkele patiënten na ongeveer 10 jaar weer terug voor een tweede behandeling. Dit is in de meeste gevallen echter niet nodig.

Hoe snel kan ik weer aan het werk?

Na de ooglidcorrectie zijn uw oogleden opgezwollen en kan er sprake zijn van bloeduitstortingen. Ook zitten er nog hechtingen in de oogleden. Deze verwijderen we na een week. We raden daarom aan om na de ooglidcorrectie vijf tot zeven dagen te rusten en thuis te blijven. Doet u fysiek zwaar werk? Dan adviseren we om langer vrij te nemen. U moet namelijk voorkomen dat er te veel druk op uw oogleden komt.

Waar moet ik rekening mee houden na de ooglidcorrectie?

Houd er rekening mee dat u ongeveer tot een week na de ingreep vrij moet nemen van werk om optimaal te kunnen herstellen. Ook kunnen er blauwe plekken en zwelling optreden rond de ogen. Direct na de ingreep mag u ook niet autorijden. Zorg er daarom voor dat iemand u na de ingreep komt ophalen. Zolang de hechtingen nog in uw oogleden zitten, raden we autorijden af.

Wat mag niet na een ooglidcorrectie?

Na een ooglidcorrectie dient u rekening te houden met het volgende:

 • Vermijd fysiek zwaar werk.
 • Vermijd druk op de oogleden.
 • Vermijd de zon en de zonnebank tot zes weken na de ingreep.
 • Smeer geen make-up op of rondom de ogen. Wees extra voorzichtig met BB-creams, foundations of andere crèmes.
 • Draag de eerste week na de ingreep geen lenzen.
 • Niet sporten tot een week na de ingreep. Na een week kunt u het sporten weer voorzichtig oppakken. Contact- en balsporten kunt u na een maand weer beoefenen.
 • Littekencrème smeren kan alleen wanneer de wondjes helemaal dicht zijn en er geen korstjes meer op zitten.
 • Neem tot een week na de ingreep vrij van werk.

Hoe gaat de nacontrole in zijn werk?

Een week na de ooglidcorrectie komt u voor een nacontrole naar onze kliniek in Amsterdam. Hierbij verwijdert de arts de hechtingen en controleert hij de genezing.

Wanneer kan ik weer sporten na een ooglidcorrectie?

Na de ingreep mag u een week niet sporten. Na een week kunt u het sporten weer rustig oppakken. Let op dat u hierbij niet te veel druk op uw ogen uitoefent. Als u een contactsport (zoals boksen) of een balsport beoefent, adviseren we om dit pas na een maand weer op te pakken. Zo voorkomt u dat uw huid beschadigt raakt en niet voldoende kan herstellen.

Wanneer kan ik weer sporten na een ooglidcorrectie?

Bij elke operatieve ingreep bestaat er een kans dat er complicaties optreden, zo ook bij een ooglidcorrectie. De volgende complicaties kunnen optreden:

 • Infecties
 • Nabloeding
 • Zwelling van het behandelde gebied
 • Gevoelloze oogleden
 • Droge ogen, zanderig gevoel in de ogen
 • Allergische reactie op de verdoving of het desinfectiemiddel

De chirurg bespreekt in het eerste consult de mogelijke complicaties en risico’s met u.

Wordt een oogligcorrectie vergoed door de zorgverzekering?

Sinds 1 januari 2017 heeft u in de meeste gevallen recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een ooglidcorrectie, mits er sprake is van een medische situatie. Hierbij kunt u denken aan uw zicht dat ernstig belemmerd wordt door hangende oogleden. Dit houdt dus in dat u een vergoeding kunt krijgen voor een bovenooglidcorrectie. Een onderooglidcorrectie wordt daarentegen zelden vergoed. Deze ingreep heeft namelijk altijd een cosmetische oorzaak.

Hoeveel kost een ooglidcorrectie?

Een bovenooglidcorrectie bij SAM Kliniek kost € 750,-. Een onderooglidcorrectie kost €999,-. Als u uw boven- én onderooglid wilt laten corrigeren, komt u uit op een bedrag van € 1499,-. Een volledige overzicht van onze tarieven vindt u op onze prijslijst.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met SAM Kliniek via 020 261 46 88. We zijn dagelijks te bereiken van 08:00 tot 20:00 uur. Of plan direct een vrijblijvend en gratis consult in bij onze kliniek in Amsterdam. De arts beantwoordt graag al uw vragen over de ooglidcorrectie.

Afspraak maken voor een gratis consult

Overweegt u een ooglidcorrectie, facelift, liposuctie of andere plastisch chirurgische behandeling? Vraag eenvoudig en gratis een vrijblijvend consult aan. Tijdens het consult in onze kliniek in Amsterdam bespreekt de plastisch chirurg de ingreep uitvoerig met u, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Stel ons een vraag