020 261 46 88

Patiënten informatie Ooglidcorrectie

Heeft u last van hangende oogleden, wallen of een huidoverschot rondom uw ogen? Met een ooglidcorrectie laat u uw hangende oogleden liften, laat u wallen weghalen en ziet u er weer stralend uit. Uw klachten kunnen variëren van een vermoeid gevoel tot de beperking van uw zicht  en irritatie van uw ogen en de huid eromheen. Uw hoofdpijn en andere klachten verdwijnen snel na de ooglidcorrectie die onze plastisch chirurg uitvoert in de kliniek in Amsterdam.

Naast de vervelende klachten ziet u er door wallen of hangende oogleden ook nog eens ouder uit dan u bent. Bij wallen lijkt het vaak net alsof u ongezond leeft en slecht slaapt, terwijl dit bij veel mensen niets te maken heeft met de wallen. Deze ontstaan dan door erfelijke factoren en zelfs een gezonde levensstijl vermindert uw wallen nauwelijks.

Verslapte oogleden ontstaan vaak als gevolg van erfelijke factoren. De huid rondom uw ogen verslapt, evenals de spieren, zodat uw oogleden gaan hangen. Dit komt niet alleen voor bij oudere mensen, maar ook bij jonge mensen. Met een ooglidcorrectie boeken we direct resultaat en ziet u er jaren jonger uit. U krijgt uw eigen frisse uitstraling terug.

Vrijblijvend consult voor een ooglidcorrectie

Bij de SAM kliniek in Amsterdam voert onze plastisch chirurg met de grootste zorg en aandacht ooglidcorrecties, bovenooglidcorrecties, onderooglidcorrecties en andere behandelingen van het gelaat uit. Tijdens een vrijblijvend consult adviseert hij u deskundig over de voordelen – maar ook over de eventuele nadelen – van een ooglidcorrectie. De plastisch chirurg bespreekt met u uw wensen om te bepalen of de resultaten van de ooglidcorrectie aan uw wensen zullen voldoen. Daarnaast brengt de plastisch chirurg u op de hoogte van de operatierisico’s en mogelijke complicaties.

Voorbereiding voor de ooglidcorrectie

Als u besluit om een ooglidcorrectie uit te laten voeren, moet u zich realiseren dat u er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van uw bovenoogleden is dit meestal rond de 7 tot 10 dagen en voor een onderooglidcorrectie 2 weken.

Zorg ervoor dat u voor de ooglidcorrectie goed uitgerust bent en in goede conditie verkeert. U wordt aanbevolen om voor en na de operatie multivitaminen te gebruiken en Arnicadruppels (Arnica D6 driemaal daags 20 druppels, 14 dagen voor de operatie beginnen tot en met drie dagen na de ingreep).

Gebruikt u medicijnen? Tijdens het consult in Amsterdam bespreekt uw chirurg met u welke medicijnen u voor de operatie niet mag gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bloedverdunnende medicijnen, zoals Marcoumar, Sintrom en Sintrommitis. Voorafgaand aan de ooglidcorrectie hoort u van ons wanneer u dient te stoppen met de inname van deze medicijnen. Ook voor Salicylhoudende medicijnen als Ascal en Aspirine geldt dat u deze niet mag gebruiken voorafgaand aan de ooglidcorrectie. Wel kunt u paracetamol gebruiken als pijnstiller voor en na de ingreep.

Roken heeft een negatief effect op de genezing na de ooglidcorrectie. Daarom is het van belang dat u minstens drie weken voorafgaand aan de ooglidcorrectie stopt met roken.

Op de dag van de operatie moet u het gezicht en de oogleden reinigen en geen cosmetica en huid crèmes op de oogleden aanbrengen. Wilt u er ook aan denken geen contactlenzen te dragen? U moet er rekening mee houden dat u uw contactlenzen tot 2 weken na de ooglidcorrectie niet mag dragen.

Het is aan te bevelen om na de operatie op de oogleden icepacks te leggen om de zwelling te verminderen. Deze icepacks zijn verkrijgbaar in de vorm van een masker en het is handig deze voor de ooglidcorrectie aan te schaffen. Deze zijn bij de meeste drogisterijen te verkrijgen. Tussen de huid van de oogleden en de icepacks moet u een dunne laag textiel aanbrengen; bijvoorbeeld een theedoek of een zakdoek.

Mocht u erg gespannen zijn dan is het mogelijk dat u voor de operatie een kalmerend middel gebruikt. Wij adviseren om, eventueel in overleg met uw huisarts, Seresta (10 mg) te gebruiken, een tot twee uur voor de ingreep aan uw oogleden.

De operatie

De ooglidcorrectie voeren we uit in onze kliniek in Amsterdam. U krijgt een plaatselijke verdoving. Dit gebeurt door middel van een aantal injecties in de oogleden met een heel dun naaldje. Hier voelt u weinig tot niets van.

Bij de bovenoogleden wordt een snede gemaakt in de plooi van het bovenooglid, zodat het litteken nauwelijks zichtbaar is. Bij de onderoogleden wordt de snede gemaakt langs de rand van het onderooglid, vlak onder de wimpers, met een kleine uitbreiding naar de zijkant van het oog. Dit litteken van de ooglidcorrectie is op den duur ook niet opvallend.

Uit de oogleden wordt huid, spier en vet verwijderd. Door de verdoving voelt u geen pijn meer, hoewel het verwijderen van de vetkwabjes uit de oogkas soms een enigszins onaangenaam gevoel kan veroorzaken.

De wonden worden gesloten met dunne hechtdraden die na enkele dagen tot een week al kunnen worden verwijderd. In sommige gevallen wordt de wond geplakt met huidlijm. De oogleden worden afgeplakt met elastische pleisterstroken die de wond steunen en zwelling tegengaan.

Na de ooglidcorrectie

Na de correctie van uw oogleden ligt u enige tijd op een ligstoel op de uitslaapkamer met ijs op uw ogen. Daarna kunt u naar huis. Het is belangrijk dat iemand u ophaalt en begeleidt, omdat de verdoving het zicht enigszins kan vertroebelen.

Wanneer u vertrekt wordt een afspraak gemaakt voor een controlebezoek na een week in onze kliniek in Amsterdam; de pleisters en hechtingen (indien van toepassing) worden dan verwijderd. Om het uiteindelijke resultaat van de ooglidcorrectie te kunnen beoordelen, komt u zes weken later nog eens langs voo reen controle.

De pleisters worden vies ten gevolge van bloedingen, maar u moet ze de eerste dagen laten zitten. Met de pleisters kunt u gewoon uw gezicht wassen en douchen. De pleisters blijven meestal goed zitten en drogen gewoon op. De pleisters worden tijdens uw controlebezoek verwijderd.

U kunt de zwelling aan de ogen verminderen door het gebruik van Arnica en drie maal per dag tien minuten icepacks op uw ogen te leggen.

Ook raden wij u aan om niet plat te liggen, maar met uw hoofd hoog op meerdere kussens te slapen. Lichamelijke inspanning en sport moet u gedurende de eerste week vermijden. Hetzelfde geldt voor zware dingen tillen en bukken. Ook mag u 2 weken na de ooglidcorrectie geen lenzen, crème en oogmake-up dragen.

Houd er rekening mee dat ultraviolette straling een negatief effect kan hebben op de resultaten van een ooglidcorrectie. De littekens boven of onder uw ogen blijven mogelijk langer rood en vallen daardoor wat meer op. Het beste kunt u de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden. U kunt een zonnebril dragen en vanaf 2 weken na de ooglidcorrectie de huid insmeren met een zonnebrandcrème.

Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een ontsteking ontstaat, neemt u contact op met onze kliniek.

Complicaties

Na de ooglidcorrectie kunnen zich zwellingen en bloeduitstortingen voordoen. Bij elke operatie bestaat er kans op nabloeding of een infectie.

Als gevolg van de huidsnede zijn de randen van de oogleden gedurende enige maanden gevoelloos, maar dit herstelt zich op den duur.

Het litteken van het bovenooglid is niet opvallend maar soms vormt dit litteken gedurende enige tijd de overgang tussen een kleur- en structuurverschil van de huid onder de wenkbrauw en die van het bovenooglid. Dit verschil wordt in de loop van de tijd minder.

Het kan voorkomen dat de ogen na de operatie niet meer volledig kunnen worden gesloten of dat de onderoogleden enige tijd afstaan. Deze verschijnselen zijn tijdelijk van aard maar mocht dit problemen opleveren, dan moet u ook contact opnemen met de behandelend plastisch chirurg.

Vergoeding van ooglidcorrecties

Alleen als er een duidelijke medische indicatie bestaat, kunt u een vergoeding van de ooglidcorrectie bij uw zorgverzekeraar declareren. Een overzicht van de kosten krijgt u nadat de arts uw wensen en de mogelijkheden heeft besproken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ooglidcorrecties? Neem dan contact op met onze medisch consulenten. U kunt SAM Kliniek in Amsterdam dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bellen via 020 - 261 46 88.

Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Afspraak maken voor een gratis consult

Overweegt u een ooglidcorrectie, facelift, liposuctie of andere plastisch chirurgische behandeling? Vraag eenvoudig en gratis een vrijblijvend consult aan. Tijdens het consult in onze kliniek in Amsterdam bespreekt de plastisch chirurg de ingreep uitvoerig met u, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Stel ons een vraag